SUOMALAINEN TANGO

Suomalainen tango on tanssin suuntaan rauhallisin askelin etenevää tanssia, jossa pidetään läheinen parikontakti ja tunnelmallinen suhde musiikkiin. Liikekieli on pehmeätä ja viipyilevää, ja alkeistason peruskuviot ovat samoja kuin foksissa.

Tangon peruskurssit on koulussamme jaoteltu kolmeen tasoon 1-2-3 (yht. n. 6 tuntia). Näiden kurssien sisällöt ovat yleisesti tunnettuja tanssipaikkakäyttöön soveltuvia peruskuvioita.

Ylimmät tasoryhmät 4-6 on tarkoitettu säännöllistä treeniä ja haasteellisempaa liikemateriaalia kaipaaville. Niiden sisältö on rytmisesti vaihtelevaa ja rikkaasti kuvioitua.

Kurssiohjelmat

Suomalaisen tangon peruskursseilla etenemme alla kuvatussa järjestyksessä, mutta sovellamme opetusohjelmaa luovasti tilanteen mukaan.

Alkeet (ma lavatanssit 1-ryhmässä)1. Tangon perusaskel ja tanssiasento.2. Keinukäännös oikealle ja promenadi, jos ehditään.Alkeisjatko (ma lavatanssit 2 -ryhmässä)4. Neljänneskäännökset ja alkeittein kertaus.5. Vasen keinukäännös.Tangon jatkokurssi (ke lavatanssit 3 -ryhmässä)6. Vasen kävelykäännös.7. Avaus ja sulkeminen eli promenadi.Tango 3 (ke lavatanssit 3 -ryhmässä)8. Promenadikäännös.9. Keinuaskeleen käyttö aloituksissa ja lopetuksissa.Tango 4 (la klo 15-16).Pistokäännökset, erilaiset promenadit, vasen käännös erilaisissa yhdistelmissä, jatkuva promenadikäännös, helpot taivutukset, perusrytmin muuntelu kuvioissa, ym. Ryhmään voi tulla myös yksin, ja parikierto toimii.Tango 5 (pe klo 18-19)Pitkät kuvioyhdistelmät, promenadien käyttö, nojat, aksentit, erilaiset taivutukset, hidastukset, tangorytmiikka, aksentit, modernin tangon uudet kuviot, akselin käytön opettelua, fraseerauksen perusteet ym. Ohjelma vaihtelee kausittain. Tasapariryhmä, jossa voi harjoitella oman parin kanssa tai osallistua parikiertoon, jos haluaa, mutta ryhmään otetaan tasaparitilanne.Tango 6 (jaksokursseja lähinnä perjantaisin klo 19-20).Fuusiotangoa, vaativia yhdistelmiä kakkosklubin materiaalia syventäen, kehonhallinnan ja akselin käytön kehittämistä, avointen tanssiasentojen käyttöä ja syventäviä tangorytmiikan tulkintoja. Omapariryhmä edistyneille tanssijoille.

Muita tangon lajeja

Tangovalssi on valssimusiikkiin tanssittavaa tangoa. Argentiinalaisen tangon lajistossa tangovalssi on yleinen tanssi, mutta Suomessa se on vasta kehittyvä tanssilaji. Ideana on tanssia valssia tangon kävelytekniikalla ja tangon kuvoin. Järjestämme lajista teematunteja lähinnä tangon 4-5 ryhmissä.

Royal Empress Tango on vanhaa tangoa vuodelta 1928. Sitä edelleen tanssitaan ns. jaksotanssina Englannissa. Jaksotanssi tarkoittaa, että kaikki parit tekevät yhtä aikaa samoja askelia (esim. jenkka). Koulussamme opetamme kuitenkin tätä tanssia siten, että sitä voi hyvin soveltaa suomitangon tanssimiseen. Tanssin perusaskel soljuu tangomusiikkiin mukavasti 8-jakoisena HHNNH (hidas-hidas-nopea-nopea-hidas). Tarjoamme tätä lajia 1-2 kerran kurssina joka kaudella.